Hund och fyrverkerier? 9 råd för hur din hund bäst klarar fyrverkerierna på nyårsafton

lördag, november 10th, 2012

Även om din hund normalt inte är skotträdd är det klokt att vid nyår tänka på några av tipsen för att din hund skall känna sig trygg. Hemma med sin matte och husse är förstås bäst för hunden! Det finns hjälpmedel för att dämpa din hunds rädsla så som lugnande kosttillskottet Zylkéne & lugnande doftferomoner DAP/Adaptil som du kan köpa hos din veterinär.

Träna bort hundars rädslor

Generellt när det gäller rädslor av olika slag så skall man inte ”ta med hårda tag” eftersom det bara bestraffar hundens rädsla. Det är viktigt att man begränsar de gånger hunden utsätts för rädslan och kroppens stress-system sätts i gång, då en hund som är mycket rädd mår dåligt både fysiskt och psykiskt.

Som djurägare är det viktigt att försöka ta reda på varför en hund har en rädsla mot något. Många djurägare tror att man skall exponera det som hunden är rädd för och att hunden på det viset skall minska sin rädsla. Istället skall man första stärka hundens självförtroende och hunden allmänt. Försök minska mängden stress och sedan får hunden i trygg och lugn miljö närma sig det den är rädd för i små doser och med positiv förstärkning. För en skotträdd hund kan man ta reda på när den lokala skytteföreningen har träning. Man åker dit innan för att hitta en lugn miljö på säkert ljudavstånd till föreningen. Sedan börjar man med att åka ut och rasta en kort promenad med godis och i lugn/positiv stämning på ett avstånd där ljudet från skotten knappt hörs. Sedan närmar ni er ljuden långsamt!

Det finns även CD skivor med tips och råd samt ljud för att träna hunden till att inte bli rädd för skott & smällare. Under tiden ni miljötränar använd gärna DAP, Zylkène. För den hunden som är extremt rädd kan man efter att ha konsulterat sin veterinär använda Valerina dag och Valerina natt vilket är ett naturläkemedel som är lugnande och fungerar på vissa hundar. Djurägare som har en extremt rädd hund bör även ta hjälp av en IMMI hundpsykolog, så man kan försöka finna orsakerna till rädslan. Sedan kan man träna och försöka ge hunden en ny positiv erfarenhet till föremålet för rädslan.

9 råd för att minska skotträdsla inför nyårsafton

 1. Ha hunden i ett rum där den känner sig trygg med leksaker, filt, sovkorg som den är trygg med. Dra för gardiner, men ha rummet upplyst, stäng dörrar och sätt på musik som lugnar hunden men som tar bort ljudet från smällarna.
 2. Rasta alltid hunden i koppel hela vägen fram till och med nyårsafton, så att den inte rymmer om någon smäller av en smällare. Rasta gärna den rädda hunden ute på landet. Tag bilen och kör ut där det är mindre smällare än i ett tätbebyggt område. På nyårsafton rasta hunden tidigt innan det mesta av smällarna har börjat. Om ni behöver gå ut och rasta senare, gå bara ut utanför dörren för att rasta en snabbis.
 3. Starta redan innan jul med DAP/Adaptil doftavgivare samt DAP/Adaptil halsband på hunden. De avger hunden lugnande och avstressande doftferomoner. Dessa fungerar inte på alla hundar men många blir hjälpta på så vis att de inte reagerar lika starkt på smällarna. Deras toleranströskel höjs men de blir inte sederade.  DAP/Adaptil halsband är även bra då hunden har med sig detta ut på promenader i de fall av smällare runt dagarna mellan jul och nyår då folk tyvärr inte nöjer sig med att bara smälla av raketer och smällare på nyårsafton.
 4. Ge kosttillskottet Zylkène vid samma tid som ni börjar med DAP doftferomoner. Det bygger på ämnen som finns i kons råmjölk som gör att ungen avger oxytocin, det välbefinnande hormonet.  Likt doftferomonerna är det inget läkemedel utan ofarligt kosttillskott som fungerar på många hundar. Att ge DAP och zylkène samtidigt kan ge en synergistisk verkan. Zylkéne finns även i mindre 10 st förpackningar för de hundar som endast behöver lindring över de närmsta dagarna runt nyår. Jag har använt zylkéne på flera av mina hundar och katter som lidit av olika former av stress och rädslor. Jag har sett mycket positiva resultat på många av dess djur! Du kan köpa dem hos veterinärer eller på veterinärbutiken. Just nu har veterinärbutiken ett erbjudande; vid köp av 2 zylkéne produkter så får man gratis  en CD skiva med tips & råd för att minska hundar & katters rädslor inför bla. nyårssmällare.
 5. Sätt fetvadd i öronen på hunden inför tolvslaget för att dämpa ljudet.
 6. Ge hunden ett köttigt märgben i god tid innan tolv. Du kan även fylla i ihåliga godis- igelkottar med leverpastej som läggs in i frysen så innehållet tar en stund att få ut och som då aktivera hunden under de värsta smällarna. Det kan ge annat att tänka på och hålla hunden sysselsatt.
 7. Låt hunden vara tillsammans med en orädd hund, om ni har möjlighet. Förutsatt att de känner varandra sedan innan och är trygga med varandra. Att leka (inte för uppspelt/stressat) med den andra hunden kan övertyga den rädda hunden om att det inte är något farligt.
 8. Ignorera själv smällandet och försök att engagera hunden i aktivitet. Ett exempel är märgbenet.
 9. Tipsen ovan kan i svåra fall kombineras med lugnande läkemedel, men det är för de riktigt hysteriskt rädda hundarna. Läkemedel skrivs ut av veterinär och måste ges i god tid innan smällandet börjar. Lugnande mediciner måste kombineras med ovan tips för att ge en så lugn miljö som möjligt, annars kan de lugnande läkemedlen få motsatt effekt. Det är även viktigt att i god tid innan testa den lugnande medicinen för att se vilken effekt det har på hunden. Vissa djur reagerar olika på olika läkemedel och doseringar. Kom ihåg att veterinärer inte kan skriva ut läkemedlet om inte din hund är undersökt nyligen hos dem.

Lycka till med din hund på nyårsafton!

etiketter: .........

About Anna-Karin Andersson Landgren - View all posts by Anna-Karin Andersson Landgren

Veterinär Anna-Karin Andersson Landgren arbetar som smådjursveterinär i Södra Skåne, där hon dels har en hemresande samt fast smådjursklinik. Drömmen att hjälpa djur och djurägare i deras hemmiljö kom då hon arbetade extra under studenttiden på Veterinärhögskolans djursjukhus. Sedan 2007 har hon arbetat som hemresande smådjursveterinär med sitt eget företag Hemveterinären. Som del i denna klinik och filosofi för djur & människor som har svårt att ta sig till veterinären startade hon 2010 en webbutik www.veterinarbutiken.se för att djurägare lättare skulle få tag på foder och friskvårdsprodukter för sina djur. Som hemresande smådjursveterinär träffar hon framförallt katter och hundar men även dom små smådjuren. Intresseområden är bland annat hormon & njursjukdomar hos katt och hund samt sjukdomar hos de äldre djuren. Anna-Karin har själv haft flera hundar och har nu en katt som heter Rutan. Katten Rutan är en äldre medelålders skogkattblandning med förkärlek för bus. På fritiden är Anna-Karin djurskyddsengagerad hon sitter med i Djurskyddet Malmös styrelse. Det är ett sätt att ge tillbaka till både djur och människor med sin kunskap. Anna-Karin är initiativtagare till projektet Hjärlp till de hemlösas hundar, som är ett samarbete med Stadsmissionen och Djurskyddet där de hemlösas hundar får hjälp med förebyggande veterinärvård och förnödenheter till sina älskade djur. Ett annat sätt att ge är att hålla kurser och föreläsningar för djurägare och djurälskare. Anna-Karin föreläser bla om djurens betydelse för människors hälsa samt om glädje och sorg med att ha husdjur. Artros och smärtlindring hos katt är ett annat hjärteområde för Anna-Karin. Anna-Karin åker själv på kurser och är bla medlem i ISFM som är en sammanslagning av veterinärer världen över med stort intresse inom kattmedicin.

Följ anna-karin på: . Facebook

4 Kommentarer till Hund och fyrverkerier? 9 råd för hur din hund bäst klarar fyrverkerierna på nyårsafton

 1. Tyra skriver:

  Hej min katt Zimba är 2 år och han brukar ungefär 1 gång om dagen börja ”hosta” Det låter son om han ska kräkas men det gör han inte. Han har kräkts i helgen och det såg ut som spaghetti i spyan, jag undrar om Zimba möjligtvis har mask i magen jag måste veta om vi behöver avmaska honom eller åka till en veterinär

 2. Mia skriver:

  Hej har en undran våra katter älskar att slicka på plastpåsar och vår han katt går och skriker varför då? ser till att dom har torrfoder och färskt vatten och kattlådan är tömd och ändå skriker han. blötmat får dom två gånger om dagen

 3. Hej Tyra!

  Det låter som om Zimba har fått spolmask. Det förekommer hos ca 5 % av all hundar. Det är vanligare hos valpar än hos vuxna. Om tiken är smittad eller smittas under dräktigheten förs maskarna över till fostren i sista delen av dräktigheten eller så förs smittan över via mjölken till valparna.

  Vuxna hundar som din Zimba smittas via sk. Mellan värdar till exempel möss och andra gnagare. Hunden kan även slicka i sig äggen eller larver som de sedan sväljer. Spolmaskens larver vandrar sedan i kroppen från magen, tarmen ut till levern för att sedan nå lungorna. I lungan hostas de sedan upp av hunden för att sväljas i gen ned i magen och tarmen. Under den andra turen genom mag-tarmsystemet utvecklas larven till en vuxen spolmask. Ibland kan vissa av de spolmasklarver som hostas upp komma upp liknande kräkningar, vilket troligen är det du sett hos Zimba.

  Du kan lätt ta reda på om din hund har spolmask och kanske även andra maskar tex bandmask. Det finns tester ; Kolla Masken http://www.veterinarbutiken.se/diagnostiska-prover/419-kollamasken-smadjur.html som du kan köpa hos veterinär. Du samlar lätt ihop avföring från din hund i speciella behållare som skickas i färdig frankerat paket till parasit laboratoriet. Efter några dagar får du svar på vilka eventuella parasiter som din hund har och efter detta vet du vilket avmaskningsmedel som du skall använda. Det är viktigt att vi bara avmaskar de hundar som behöver och i ditt fall, att bara avmaska de parasiterna som finns.

  Då hundar har inälvsparasiter kan de även få lite orolig mage. Om din hund är lite ”dålig” i magen finns det tillskott som återställer balansen i mag-tarmfloran så som tex canicur-pro http://www.veterinarbutiken.se/kosttillskott/99-canikur-pro-15-ml.html
  , pro-kolin eller diarsanyl
  Lycka till med vovven!
  MVH
  Veterinär Anna-Karin Andersson Landgren

 4. Pingback: Julstämning på gården | Katt och Hundstallet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>